5x Kortrijk Culinair

Kortrijk Culinair

Kortrijk herleeft! Het was me reeds opgevallen dat Kortrijk na enkele moeilijke jaren, een heuse revival ondergaat.  Laatst nog tijdens “ Kortrijk Feeëriek “ trokken de talrijke verfraaiingen mijn aandacht.   Nieuwe toegangsbruggen, de groene Leie-promenade en de komst van het woon- en koopcentrum K zorgden in de aanvang voor de nodige commotie.  Maar, tezelfdertijd brachten ze  een nieuw injectie. De Kortrijkse bourgeoisie stad waar praktisch niks meer te beleven was, werd opnieuw een hippe en trendy “place-to-be” met een groot aantal leuke adresjes.

Wie me reeds volgt op Instagram zal opgemerkt hebben dat naast de wandelpassie, ik tevens een food-addict ben.  Vooral de vernieuwende , gezondere keuken met  kraakverse producten geniet mijn voorkeur.  In mijn zoektocht naar die betere adresjes geef ik graag mijn TOP 5 mee.

PARAZAAR in de Voorstraat is mijn absolute favoriet. Op een boogscheut van de K in Kortrijk kan je er supergezellig lunchen tegen een vriendelijk prijsje.  Het ambitieuze jonge koppel Charlotte en Thomas bieden een ruime keuze aan verse, hippe gerechten.  Het leuke eraan zijn de steeds vernieuwde drie-wekelijkse suggesties. Keer op keer inspireert Charlotte zich tot een rechttoe-rechtaan keuken. Een mix van lokale producten in combinatie met een exotische tintje van verloren groenten en gezonde superfood. Telkens o zo superlekker.

Praktisch: Voortstraat 22A – Tel. 0477 62 23 21

VA & VIENT ondergebracht in een oud gebouw met zicht op de Kortrijkse Broeltorens, is het levenswerk van chef Mattias Speybrouck. Het interieur oogt strak en vrij sober, doch de wekelijkse betaalbare 2- of 3-gangenlunch  is uiterst voortreffelijk en verrassend. Met leermeesters als Kobe Desraumault en Sergio Herman weet je meteen dat je goed zit. Er wordt gewerkt met een vast menu en geen kaart. Voor mij toch één van de topadresjes die Kortrijk rijk is.

Praktisch: Handboogstraat 35 – Tel. 056 20 45 17

Ik ben niet meteen fan van de Italiaanse keuken.  De zware pizza- en pastagerechten die her en der worden geserveerd laten me vaak koud.  Doch in A.ROMA tref je het ware “ Bella Italia “. Hier proef je tenminste de authentieke Italiaanse keuken. Pas geopend sinds mei vorig jaar weten de antipasti, primi en principale gerechten uit de hand van chef Miguel me steevast te bekoren. Iedere week serveert men een gevarieerde weeklunch en is er een ruime keuze aan aangepaste wijnen.

Praktisch: Kapittelstraat 7 – Tel. 0470 20 64 91

De fel blauw geblakerde voorgevel van CAFE FERNAND laat je in eerste instantie niet vermoeden dat je hier terecht kan voor een hapje en drankje. Eenmaal de deur geopend kom je terecht in een heel gezellig huiskamerkader  waar je lekker ouderwets kan eten. Op de kaart vormen gegrilde ovenkoek, huisgebakken foccacia,  taco ‘fernando’ en quiches de aanraders.  Al raad ik je aan ook te proeven van de karnemelkstampers en hutsepot op grootmoeders wijze.  Reserveren is een must.

Praktisch: Zwevegemsestraat 61 – Tel. 0496 30 24 38

In de schaduw van de Sint-Maartenskerk tref je GASTROBAR GUST . De nieuwe eetbar van sterrenchef Matthieu Beudaert die hij op de eerste verdieping van zijn gastronomisch restaurant Tables d’Amis opende. In een ongedwongen en informele sfeer kan je aan de bar genieten van enkele huisgemaakte kleine Gust hapjes/tapas en wat lekkers drinken.  De grote Gust is voor de grote honger. Mijn favoriet is de Txogitxu (Baskische rundersoort) gegrild in de houtskooloven.

Praktisch: Sint-Maartenskerkhof 8 – Tel. 056 31 34 30

Wat zijn jullie favoriete eetadresjes in Kortrijk? Ik ben alvast benieuwd.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.