5x kastelen en abdijen in het Brugse Ommeland

Westtoer en het Brugse Ommeland zet dit  jaar volop in op kastelen en abdijen.  Dit werd bekendgemaakt in kasteel “ ter Herten “ te Oostkamp.  Het Brugse Ommeland ademt geschiedenis.  Meer dan honderd kastelen verstoppen er zich diep in de bossen. En authentieke abdijen maken al eeuwenlang ongestoord deel uit van het historische decor. Het is de eerste maal dat Westtoer daar gretig gebruik van maakt op grote schaal. 

Van 24 maart tot eind november wordt dit bijzonder erfgoed , samen met de vele verhalen die eraan verbonden zijn, in de kijker geplaatst tijdens het Kastelen- en Abdijenjaar.  Het ganse jaar door wordt de regio Brugse Ommeland gevuld met  toffe events , uitstapjes en ontdekkingen in kastelen, kasteelparken, abdijen en abdijtuinen. Als kers op de taart openen verschillende locaties, die doorgaans niet toegankelijk zijn, uitzonderlijk de deuren.  Enkele kasteelheren en –dames geven een unieke inkijk in het leven op het kasteel.

Als wandelaar en food-addict ging ik alvast eventjes grasduinen in de uitgebreide evenementenkalender. Met een rijk verleden, de vele verhalen en het authentieke erfgoed is het moeilijk kiezen tussen al die blikvangers.  Hierbij de TOP 5, die bij me het meest tot mijn verbeelding spreekt.

De aftrap van het themajaar wordt feestelijk ingezet met Chef Chateau op 24, 25 en 26 maart. Op drie exclusieve locaties serveert chef Stijn Vandermeersch ( The Art of Cooking) een excellent 3-gangen menu met streekeigen gerechten.  In kasteel Wijnendale te Torhout dineer je in het museum. Het kasteel van Male in Brugge inviteert voor een diner bij kaarslicht. De broeders in de Abdij van Zevenkerke zorgen voor een exclusieve ontvangst en rondleiding.

wijnendale_chef_chateau.jpg

Tijdens Picknicken in Stijl kan je in 5 kasteelparken en abdijtuinen genieten van een picknick met 100% West-Vlaamse producten. Een hoeveproducent zorgt voor een goed gevuld picknickpakket  met kakelverse producten van de boerderij. Er worden zowel picknickdekentjes, als tafels en stoelen voorzien. Daarnaast is er ook een bar met 100% West-Vlaamse dranken. Lokaler kan niet!

Bij de Vintage Tours 500 toer je met de Fiat 500, een oldtimer met een hoge aaibaarheidsfactor door de Kasteelbossen in de rand van Brugge.  Een Fiat 500 rijdt op kop en je hebt maar te volgen.  Onderweg houd je eventjes halt aan het Kasteel van Loppem voor een uitzonderlijk bezoekje of een wandeling.  Bekijk alvast het leuke filmpje van de tourrit.

Wandelen kan je op de provinciale drie kastelen wandelroute. Tijdens de 12km lange wandeling verken je de domeinen van Tillegem , Tudor , Beisbroek en het Chartreuzinnenbos. Via wandelpaden en kasteeldreven doorheen uitgestrekte bossen, veldwegels , graslanden en hoogstamboomgaarden ontdek je de kastelen in de groene rand van Brugge.

baron_van_der_bruggen_0.jpg

In de voetsporen van baron van der Bruggen kan je ook wandelen langs kastelen en kapelletjes uit de 18de en 19de eeuw. De baron neemt je mee doorheen Wildenburg, een monument op zich in Wingene. Je geniet van de natuurlijke schoonheid en rust van de bossen, het rijke erfgoed van gebouwen zoals de kerk, de boskapel en het kasteel. Deze gebouwen hebben allemaal hun eigen verhaal, verweven doorheen de familiegeschiedenis van de baron. Laat je onderdompelen in het spannende verhaal over de moord op de baron middenin de dreven en bossen van Wildenburg in de mysterieuze sfeer. Uiteraard wachten je ook enkele warme haltes met lekkernijen!

Het volledige programma met alle evenementen tref je aan op de website van het Brugse Ommeland.

Het ganse jaar door kan je op zoek gaan naar het verdwenen zwaard bij verschillende kastelen en abdijen.  Om de 2 à 3 weken krijgt het zwaard een nieuwe bestemming.  Wie het verdwenen zwaard opspoort, maakt kans op een duo ticket voor het exclusieve slotevent.  Tips rond de locatie worden meegegeven op de facebookpagina  en de website van het Brugse Ommeland. Eenmaal gevonden , moet je een leuke foto van jezelf nemen met je gezelschap en het zwaard en op FB posten. De leukste foto’s vallen in de prijzen. Al hoop ik met het schrijven van dit review zo uitgenodigd te worden voor het slotevent.

Zin om te logeren in een kasteel of abdij?  Geen probleem,  het Brugse Ommeland heeft een oplossing.  In het landelijke Doomkerke aan de rand van het landschapspark Bulskampveld kan je logeren in B&B Castel ’t Haantje.  B&B Domein Leegendael in Ruddervoorde bevindt zich in een mooi kasteeldomein, gebouwd in het begin van de 20ste eeuw.  In Sint-Kruis-Brugge kan je logeren in een heuse kasteelhoeve.  De vakantiewoning Chateau De Spijker baadt in de luxe.  De authenticiteit van het kasteel en de gastvriendelijkheid van de gastvrouw met oog voor detail, maakt van De Spycker een echte troef.

Wat zijn jullie favoriete kasteel- of abdijplekjes in het Brugse Ommeland ? Ik ben alvast benieuwd.

Tekst: Stefaan Bailleur                                                                                                                                     Foto’s : @Westtoer – Brugse Ommeland

Volg me verder op Instagram en Facebook voor je dagelijkse portie wandelverhaal.

 

 

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.