van gogh wandelroutes
Benelux,  Bestemming,  Nederland,  Wandelweetjes

5 wandelroutes in de voetsporen van Van Gogh

In Noord-Brabant kun je in het Van Gogh Nationaal Park letterlijk in de voetsporen van de kunstenaar wandelen.  De Nederlandse provincie lanceerde vijf nieuwe Van Gogh wandelroutes die volledig in het teken staan van de kunstschilder.  De  wandelroutes zijn uitgetekend op locaties waar de kunstenaar inspiratie vond voor zijn schilderwerken.

Benieuwd waar Van Gogh inspiratie haalde voor zijn schilderwerken? Een eerste wandeling vind je in Nuenen. Tijdens de Van Gogh wandelroute van 10 kilometer lang wandel je onder meer langs het museum Vicentre.  De watermolen van Opwetten is dan weer het terrein waar Van Gogh zijn eerste meesterwerk ‘ de aardappeleters’ schilderde.

Van Goghs jeugd

In Zundert, waar Van Gogh geboren werd, neemt de wandelroute van acht kilometer je mee door het landschap uit Van Goghs jeugd.  Starten doe je bij het huidige Vincent Van Gogh-huis. Via het Van Goghplein loop je door de beukenhaagjes richting het schilderachtige bekenlandschap van de Grote Beek (Aa of Weerijs). Ook de landschapszone De Tuinderij ligt op de wandelroute.  Straatnamen als Boomgaard, Spitter en Zaaier regeren naar Van Goghs werken.

Charmes van de natuur

Een derde Van Gogh wandelroute start in Etten-Leur. In 1881 startte Van Gogh hier zijn artistieke carrière.  Tijdens zijn wandelingen in de regio liet de kunstenaar zich maar al te graag inspireren door de charmes van het heidelandschap, het platteland en het boerenleven. Woeste akkers, kenmerkende knotwilgen en poelen, beken en vennen wisselen elkaar af. In Etten-Leur zelf hou je halt bij de Van Gogh-kerk, de Kosterswoning en de Lambertuskerk.

Tekenlessen in de tijd van toen

In Tilburg loopt de 16 kilometers lange Van Gogh wandelroute door de omgeving waar de jonge Vincent in 1866  zijn eerste tekenlessen kreeg. In de direct omgeving van Tilburg ligt net als toen het bekenlandschap van de Leij en de Voorste Stroom, met zijn kleine akkers en karakteristieke knotwilgen. Wandel de stad uit, het groen in en ontdek de gezellige Piushaven, uitkijktoren De Nieuwe Herdgang en Landschapspark Moerenburg-Koningshoeven.

De ambitie: 1.000 km wandelpaden

De laatste wandelroute vind je in het kleine dorp Helvoirt.  Je wandelt er langs diverse monumenten en plaatsen die herinneren aan de tijd dat de familie Van Gogh er woonde. Deze wandelroute is nog volop in aanmaak. Kinderen zullen er zich ook kunnen uitleven tijdens een leuke speurtocht.

Het ontwikkelen van vijf Van Gogh wandelroutes in het Nationaal Park is de start van het ambitieuze plan. Op termijn wil men een netwerk van 1.000 km wandelpaden over bestaande en nieuwe onverharde paden uitwerken met bijzondere aandacht voor het versterken van de biodiversiteit en het verbinden van het Van Gogh erfgoed met de omgeving. Bij de Van Gogh wandelroutes is telkens een handige papieren wandelkaart uitgebracht. Je kan de wandelkaarten aankopen tegen € 2,95/stuk + verzendingskosten via de webshop van Visit Brabant. Het is ook mogelijk om de gpx-bestanden te downloaden.

Meer info over de Van Gogh Wandelroutes vind je HIER

© Tekst Stefaan Bailleur / foto’s Visit Brabant

Volg je ons reeds op Facebook,  Instagram  & Pinterest voor je dagelijkse portie wandelverhaal?

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.