Benelux,  Wandelinspiratie,  Wandelweetjes

De Nederlandse Wandelvierdaagsen

Bij onze Noorderburen is de Vierdaagse van Nijmegen, zowat de moeder van alle Nederlandse wandelvierdaagsen. Naar verluidt zelfs één van ’s werelds grootste wandelevenementen. Uit alle windstreken komen enthousiaste deelnemers afgezakt naar de Gelderlandse provinciestad.  Maar Nederland kent in tegenstelling tot Vlaanderen een ruime traditie in talrijke wandelvierdaagsen.

Nijmegen, de moeder van alle Nederlandse Wandelvierdaagsen.

Naar Belgische normen blijft de Vierdaagse van Nijmegen met om en bij de 50.000 deelnemers een duizelingwekkend cijfer.  Een getal waar we in Vlaanderen alleen maar kunnen van dromen.  De Dodentocht in Bornem – toch qua deelnemersaantallen Vlaanderens grootste wandelorganisatie – komt amper aan de schoenzolen van Nijmegen.  @dodentocht neem me deze uitspraak aub niet kwalijk.

Nederlandse wandelvierdaagsen

Uiteraard is het geen sinecure om dergelijke massa vier dagen lang in goede banen te leiden. Laat staan deze 50.000 deelnemers voldoende in bevoorrading te voorzien.  En ik spreek nog niet van de beleving/animatie , de talrijke medewerkers, de gorden toeschouwers, sympathisanten en familie die de wandelaars  onderweg een hart onder de riem steken.  Zoals je uit onderstaande beelden kan uitmaken is de sfeer uniek …

Meer dan 100 edities

Al meer dan 100 jaar is de Vierdaagse van Nijmegen een traditie.  Gegroeid uit een handvol deelnemers naar meer dan 40.000 is de Vierdaagse een populair evenement waarbij de deelnemers 4 dagen lang wandelingen van 30, 40 of 50 km maken.  Iedere dag wordt in de wijde omgeving van Nijmegen, door het Gelderse, Brabantse en Limburgse land een andere route uitgestippeld. Tijdens de oorlogsjaren 1914-1915 en 1940 – 1945 kon de Vierdaagse niet plaatsvinden. Ook in 2020 kon de Vierdaagse omwille van de coronacrisis geen doorgang vinden.

20229323_1699017743461779_3545409034809232578_n.jpg

Nederlandse wandelvierdaagsen

De Vierdaagse van Nijmegen is weliswaar geen uitzondering in Nederland. Van januari tot en met oktober kan je in Nederland meedoen aan 20 verschillende wandel 4-daagsen in 8 verschillende provincies: 4 dagen achter elkaar wandelen in een mooi wandelgebied.  Verschillende organisaties gaan dwars door één van de Nationale Parken in Nederland. Ze zijn ook kleinschaliger , gemoedelijker en je kan er ook kleinere afstanden gaande van 7, 10 of 20 km stappen.

Graag geef ik jullie de voornaamste Nederlandse wandelvierdaagsen mee:

Avondvierdaagse

Naast de traditionele versies overdag worden overal in het land Avondvierdaagse (meer dan 600) en Kindvriendelijke vierdaagse tochten georganiseerd. Ook hiervan kunnen we in Vlaanderen alleen maar dromen. Buiten een handvol kleinschalige initiatieven palend aan de Nederlandse grens en een kindvriendelijke driedaagse in Deinze is er geen meerdaags wandelaanbod.

Nederlandse wandelvierdaagsen

Een uitzondering; de Vierdaagse van de IJzer

Wanneer ik het internet afstruin kijkend naar de talrijke prachtige fotobeelden en zowaar bijna die onbeschrijfelijke wandelsfeer in mijn huiskamer voel  … stel ik me de vraag waarom er in Vlaanderen niet méér wandelvierdaagsen zijn.  Buiten de 4daagse van de IJzer –  die in augustus mijn prachtige thuishaven “ de Westhoek “  aandoet – is er niks meer.

Maar dan ook NIETS!  Vlaanderen is toch het wandelland bij uitstek?   Houden we dan niet van die joviale Hollandse kermissfeer ?  Is wandelen zonder wat  animatie of muziek onderweg dan zoveel leuker dan met ? Houdt wandelend Vlaanderen er niet van om na vier dagen stappen feestelijk te worden ontvangen bij aankomst met een bloemetje of tof aandenken ?  Zijn we dan minder trots dan onze Noorderburen om vier dagen lang mee te stappen tijdens een uniek wandelevenement?

Ik stel me alvast de vraag.  Wat is jullie mening hieromtrent ?   Heb je ideetjes , ervaringen , voorstellen …  ?  Delen maar …

Wandelen is toch beleven , meeleven ,  deelnemen en genieten.

Tekst: Stefaan Bailleur  Foto’s:  4daagse Apeldoorn

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.