Hiken in de besneeuwde bergwereld van Kandersteg

Enkele weken geleden ging ik voor het eerst op wintersport.  Niet om te skiën, maar om er heerlijk te wandelen in het wintersportgebied van Berner Oberland. De bekendste Zwitserse regio doet ongetwijfeld een belletje rinkelen.  Plaatsen als Interlaken, Mürren , Grinderwald en Wengen zijn reeds decennia lang een populaire vakantiebestemming.  Ik houd me weliswaar ver weg van deze geliefde oorden en toef gezellig verder met de trein tot in het authentieke Kandersteg.

Precies 100 jaar geleden

De klok lijkt wel 100 jaar geleden teruggedraaid, als ik uit de trein stap. Vrouwen zijn gekleed in fancy lange jurken en chique hoeden terwijl mannen stijlvolle pakken, strikjes en bolhoeden dragen. Het lijkt zo surrealistisch, maar eind januari is het kleine Zwitserse alpendorp sinds 2010 gehuld in het tijdperk van de Belle Epoque. Paardenkoetsen, traditionele maaltijden, nostalgische skiwedstrijden op oude houten latten, curling op een natuurijsbaan en het leven in de bergen anno 1900 staan hier een week lang centraal.  Een vleugje nostalgie die herinnert aan de gouden periode,  toen Britse gasten het toerisme hier op gang brachten.  Talrijke chalets en karakteristieke hotels stralen nog de traditionele flair van toen uit. Zoals Hotel Victoria, een naam die verwijst naar de Britse invloeden.

Sneeuw en drieduizenders rondom me

Wakker worden in de besneeuwde bergwereld.  Vanuit mijn hotelkamer krab ik het dunne laagje ijs van mijn raam en geniet van het prachtige uitzicht. Drieduizenders rondom. Sneeuw op de toppen en de zon die voorzichtig over de bergpieken lonkt.  Een wauw gevoel overvalt me.  De perfecte setting voor een fikse winterwandeling.  Ik trappel van ongeduld om de 55 km gemarkeerde winterwandelpaden en sneeuwschoenwandelingen door het prachtige landschap te ontdekken.  Wandelaars kiezen hier meestal voor de indrukwekkende Oeschinensee –  een bevroren bergmeer omringd door een natuurlijk amfitheater met de grillige bergtoppen van de Blüemlisalp. Een andere sublieme wandeling is deze naar het hooggelegen Spittelmatte-plateau in Sunnbüel. Je wandelt er zowaar in de voetsporen van illustere figuren als Sherlock Holmes, Jules Verne of Mark Twain. Voor lang alle wandelingen hoef je de gondel niet op. Je kan evenzeer de roze markeringen volgen voor een dorpswandeling langs de Kander-vallei.

Het Blausee natuurpark

Een twintigtal minuten verwijderd van Kandersteg ligt het 20 ha groot Blausee natuurpark.  Het landschap wordt er gevormd door gevallen rotsblokken en een kristalhelder meer.  Volgens een legende zijn het de tranen van een mooie maagd met diepblauwe ogen, die stierf aan een gebroken hart. Sindsdien is het meer blauw, als een eeuwige herinnering aan de, sterker dan de dood zijnde, liefde van deze maagd.  Vandaag de dag is het gebied met zijn wandelwegen, picknickplaatsen en vuurplaatsen goed toegankelijk. Direct aan de oever van het meer ligt een hotel met spa, en daarnaast een succesvolle, biologische forellenkwekerij.

Van traditionele Zwitserse gerechten tot culinaire schilderijtjes

Eenmaal terug in Hotel Alfa Soleil geniet ik ’s avonds in Nico’s restaurant van het Belle Epoque menu.  Op het menu staan traditionele lokale gerechten uit de tijd van toen en dus ook de Blausee forel.  Kruiden die in het restaurant worden gebruikt, groeien naast het hotel op in een klein tuinperceel.  Kleine culinaire schilderijtjes passeren telkens de revue vergezeld van een overheerlijke plaatselijke Zwitserse wijn.  ’s Anderendaags snuif ik de gezellige sfeer op van restaurant Im Ruedihus, de keuken serveert er traditionele Zwitserse gerechten uit het Berner Oberland. Hier serveert men de allerbeste kaasfondue en raclette.

Meer info:

  • Op zoek naar meer informatie over de Kander-vallei en de vakantieregio Bern-Berner Oberland? Dit kan via www.kandersteg.ch  en www.madeinbern.com
  • Info over toeristisch Zwitserland vind je op www.MySwitzerland.com of telefonisch: 00800 100 200 30
  • Ik sliep in Hotel Alfa Soleil in het centrum van het idyllische Kandersteg. Dit hotel biedt sfeervolle kamers aan met een Belle Epoque tintje. In Nico’s Restaurant staan creatieve gerechten op het menu, die worden bereid met regionale, natuurlijke producten.
  • Hou je eerder van de traditionele Zwitserse gerechten zoals kaasfondue en raclette is de stubbe “ Im Ruedihus ” een befaamd adres.
  • Volgend jaar viert Kandersteg het tienjarig jubileum van de Belle Epoque week. 
  • SWISS air vliegt dagelijks zes keer van Brussel naar Zürich. Informatie en reserveringen :  www.swiss.com 
  • Met Swiss Travel System reisde ik verder met de trein via een voordeelpas

© Tekst & foto’s  Stefaan Bailleur

Volg me verder op Instagram , Twitter en Facebook voor je dagelijkse portie wandelverhaal.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: