Vierdaagse van de IJzer kronkelt zich door de Westhoek

De 46ste editie van de Vierdaagse van de IJzer, het jaarlijkse wandelevenement dat Defensie en burger dichter bij elkaar brengt in de anders rustige Westhoek, vindt dit jaar plaats van 21 tem 24 augustus.  Ontstaan in de schoot van de Orde van de Paardevisser  is de organisatie uitgegroeid tot een unieke internationale voettocht van Defensie.

In het verleden liep ik al meermaals mee tijdens deze internationale mars. Het waren steevast leuke herinneringen vol vriendschappen. Militairen en burgers stappen er vier dagen lang in de herdenking van de gesneuvelden der Eerste Wereldoorlog. Met de belangrijke herdenkingsjaren van de Groote Oorlog die als een sneltrein in de regio lopen kiest deze jubileumeditie resoluut voor een prominente aanwezigheid en versterkte verbondenheid met de partnersteden Nieuwpoort , Koksijde , Diksmuide , Poperinge en Ieper. Dagelijks ontdekken de talrijke deelnemers over vernieuwde omlopen van 8, 16, 24 en 32 km een uniek en verrassend stukje van de Westhoek.

26_aug_4Daagse_2016_300.jpg

Voornaamste wijzigingen vormen de startlocaties op de eerste en tweede wandeldag.  In Oostduinkerke-bad vormt het Astridplein de nieuwe start- en aankomstplaats. Diksmuide verwelkomt de deelnemers graag in het VTI Cardijnlaan.  Op maandagavond is er opnieuw een officiële opening met een militaire parade  van de Sint-Niklaaskerk in Oostduinkerke naar het herdenkingsmonument op het Astridplein.

26_aug_4Daagse_2016_322.jpg

Het strand tussen Oostduinkerke en Sint-Idesbald vormt de verrassende startlocatie van deze 45ste editie. Een volledige nieuwe omloop die hierna de richting uitgaat van Veurne met zijn prachtige Sint-Walburgakerk en de vele mooie gebouwen op de markt. Een gratis bezoek aan het belevingscentrum Vrij Vaderland , leven achter het front in Veurne is een echte aanrader. De terugweg wordt voor het eerst in de geschiedenis van de Vierdaagse aangevat via Steenkerke.  Onderweg zorgt de Orde van de Paardevisser voor de onovertrefbare garnaalsoep.  Na een jaar keert de Vierdaagse terug naar de Peerdevisscher

24_aug_4Daagse_2016_255.jpg

De tweede dag in Diksmuide is er eentje met tal van nieuwigheden. Niet vanop de Grote Markt, maar wel vanuit het VTI wordt er gestart. Een tweede aanpassing is de organisatie van de kleinste afstand van 8 kilometer.  De deelnemer kan hier kiezen uit drie diverse parcoursen: een zeer gemakkelijke wandeling , een tocht met overzet over de IJzer of een tocht door de Blankaart. Telkens staan er bussen klaar om de wandelaar te brengen naar de gekozen startplaats.  De andere afstanden stappen de richting uit van de IJzertoren , Nieuwkapelle , de Knokkebrugge en het mooie natuurreservaat de Blankaart.

23_aug_4Daagse_2016_353.jpg

Poperinge  kiest dit jaar resoluut voor de Sint-Sixtusbossen.  Je kan het al raden de trappistbiertjes van In de Vrede staan reeds koud. Met het mooie Stavele , de Lovie, het Eversambos , de Broeken en het Witsoonedorp Krombeke stap je voorbij een uniek stukje IJzervallei.

26_aug_4Daagse_2016_519.jpg

De 46ste editie sluit traditioneel af in Ieper. Een herinneringstocht langsheen het landschap van “Ypres Salient” volledig in het teken van de derde slag om Ieper – the Battle of Passchendaele.  Via het impressionante ‘TYNE COT cemetery’ en diverse andere militaire begraafplaatsen trekt de sliert van wandelaars zich doorheen het  Westhoek-landschap in de richting van Wijtschate en Mesen. Je passeert naast het Bayernwald eveneens het

sseert naast Tyne Cot Cemetery eveneens het Passchendaele Canadian Memorial , het Memorial Museum Passchendaele , het Polygoonbos , het recent opgerichte Black Watch Monument en het Hooge Crater Museum.  De speciale LAST POST onder de Menenpoort vormt “ le moment suprème”. Waarna alle wandelaars  met vlag en wimpel de laatste kilometer afleggen tot de historische Grote Markt van Ieper, onder begeleiding van de Koninklijke Muziekkapel der Luchtmacht.

Inschrijvingsformules en info over de 45ste Vierdaagse van de IJzer tref je HIER

Tekst Stefaan Bailleur – Foto’s Vierdaagse van de IJzer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: