wandelen in het bos
Wandelinspiratie,  Wandelweetjes

10 redenen om vaker te wandelen in het bos

Vind je het net zo heerlijk als ons om te wandelen in het bos? Ieder seizoen heeft zijn charmes. Het bos toont ons in de herfst al die prachtige kleurenpaletten en die heerlijke herfstgeuren. In het voorjaar kleuren de bossen vol voorjaarsbloemen en nieuw dierenleven. Maar weet je tevens dat de bossen ook wel eens ‘ de groene long’ van onze planeet worden genoemd en volledig onmisbaar zijn! Daarnaast hebben bomen ook goede uitwerkingen op het menselijke lichaam. Wil je weten welke? Lees dan snel verder … We geven je 10 redenen mee om vaker te wandelen in het bos.

Meer zuurstof en gezond

Zonder zuurstof geen leven zoveel is zeker. Wereldwijd zorgt plantaardig plankton in de oceanen voor minstens de helft van de zuurstof. Maar ook bossen spelen hierbij een sleutelrol. Wist je trouwens dat een volgroeide loofboom voldoende zuurstof produceert voor 2 tot 10 mensen ?

Bossen houden onze aarde koel

Niks heerlijker dan op een hete zomerdag de verkoeling van het bos op te zoeken. Jullie hebben het waarschijnlijk zelf allemaal reeds ondervonden. De kruinen van de bomen zorgen immers voor schaduw en beschikken zo over een eigen natuurlijk koelsysteem. Wist je trouwens dat één boom een gelijkaardig koelingseffect vertoont als de airco’s van twee doorsnee gezinnen ? Daarnaast hebben bomen ook een andere manier om hitte te verslaan: CO₂ absorberen die voor klimaatopwarming zorgt. Planten hebben altijd een hoeveelheid CO₂ nodig voor fotosynthese, maar de lucht op aarde is nu zo vol met extra uitstoot dat bossen klimaatverandering bestrijden door gewoon te ademen. CO₂ wordt opgeslagen in hout, bladeren en bodem, vaak eeuwenlang. Allemaal goede redenen om zo veel mogelijk in het bos te wandelen!

Bomen verlagen je bloeddruk

Heb je last van een hoge bloeddruk? Zoek dan zeker eens het bos op. Een kleine boswandeling verlaagt de hartslag en bloeddruk. De natuur, de rust om je heen zorgt immers dat de stressfactor verlaagt, dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld een stadswandeling.

Bossen herbergen 80% van alle biodiversiteit

Het bos wemelt van leven. Bijen en vogels verspreiden stuifmeel en zaden. Insecten en wormen brengen voedingsstoffen in de bodem. Grotere dieren houden dan weer de hongerige herbivoren in toom. Sta onderweg tijdens het wandelen in het bos eventjes stil en observeer het dierenleven. Het kwetteren van vogels en het geruis van de bomen stimuleren tijdens het wandelen in het bos je Parasympathetisch zenuwstelsel. Dit belangrijke deel van ons zenuwstelsel is verantwoordelijk voor ontspanning en regeneratie van lichaamscellen.

Het leefgebied voor mensen

Enig idee hoeveel mensen er wereldwijd leven in het bos? 300 miljoen , waarvan 60 miljoen inheemse volkeren ! Hun leven en overleven hangt volledig af van het bos. Daarnaast leven er nog miljoenen mensen langs of dichtbij de rand van bossen

Bomen zuiveren water, lucht en de bodem

Bossen kunnen de luchtvervuiling op grote schaal zuiveren. Bomen zijn de grootste vijand voor koolstofmonoxide, zwaveldioxide , stikstofdioxide en fijn stof. Daarnaast slaan bomen de giftige stoffen op en zuiveren naderhand alle giftige stoffen op grote schaal.

Ze voederen ons

Vruchten, noten , fruit en sap komen uit de bossen. Maar daarnaast zorgen ze ook voor een weelde aan eetbare paddenstoelen en bessen die dan weer voedsel zijn voor de dieren. Daarnaast tref je in onze bossen een schatkamer aan geneeskrachtige planten. Wist je trouwens dat driekwart van de meest voorgeschreven geneesmiddelen hun componenten haalt uit de bossen. En zodoende 70% van de gekende planten in de regenwouden meehelpt kanker te bestrijden?

Bomen doen het regenen en behoeden ons van rampen

Bossen zijn gigantische sponzen. Waar bossen zijn, komen minder overstromingen voor. Boomwortels helpen bij hevige regenval immers de bodem meer te absorberen. Daardoor sijpelt het water in de bodem niet rechtstreeks in de rivier. Mangrovebossen bijvoorbeeld beschermen de kust tegen tsunami’s. Bossen beperken ook het risico op lawines, zandstormen en grondverschuivingen.

Ze zorgen voor jobs en inkomens

De economische waarde van de diensten die de bossen wereldwijd leveren is niet te onderschatten. Ze zouden instaan voor jobs voor meer dan 13 miljoen mensen. En dat zijn niet alleen houthakkers. Want het hout wordt gebruikt voor de bouw, voor meubels, papier, energie,… Verder speelt het bos ook een belangrijke rol bij sectoren zoals toerisme, cosmetica en geneeskunde.

Ze dragen bij tot ons welzijn

‘Going to the woods is going home’ of ‘I am at home among the trees’.
Er zijn tal van quotes te vinden die weergeven wat het bos met je doet. Groen maakt gelukkig en wandelen door de bossen doet ons eveneens ontspannen en onthaasten. Het bos brengt ons tot rust. 

© Tekst Stefaan Bailleur – Foto’s Stefaan Bailleur, Visualhunt , TOV

Volg je ons reeds op Facebook,  Instagram  & Pinterest voor je dagelijkse portie wandelverhaal.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.