eifelsteig
Bestemming,  Duitsland,  Europa,  Wandelinspiratie,  Wandelweetjes

Eifelsteig, populaire Duitse wandelroute

Dit jaar is het precies 10 jaar geleden dat de Eifelsteig, een 313 km lange wandelroute van Aken naar Trier werd geopend. De populaire wandelroute is inmiddels niet meer weg te denken. Maar ze hebben in de Eifel niet stilgezeten: het aanbod rond de Eifelsteig is steeds groter geworden en wordt elk jaar nog verder geperfectioneerd.

Naast afwisselende wandelpaden en zandpaden biedt de Eifelsteig eveneens prachtige uitzichten en veel verschillende natuur. Het verloop van de Eifelsteig, doet zijn motto “Waar rotsen en water je vergezellen” alle eer aan. Vanuit het vlakke noorden bij Aachen stap je via het “Hohe Venn” door het eenzame Rurtal. Hierna wacht het “Nationaal Park Eifel” , waarna je via de kalk- en de vulkanische Eifel stapt tot de Zuidelijke Eifel. Trier, de oudste stad van Duitsland vormt het eindpunt. We geven jullie graag 10 redenen mee om te gaan wandelen op de Eifelsteig.

1. Imposante natuur

De natuur speelt de hoofdrol op de Eifelsteig. Van het weidse hoogveen van de Hoge Venen, de uitgestrekte bossen en prachtige stuwmeren in het Nationalpark Eifel tot de ‘Maaren’ in de Vulkaaneifel. Deze meren zijn ontstaan uit vulkanische activiteiten en worden ook wel de ‘ogen van de Eifel’ genoemd. In het Gemünder Maar kun je een verfrissende duik nemen. Riviertjes, beken, steile rotspartijen, watervallen en grotten zorgen telkens weer voor mooie plaatjes.

2. Interessante etappeplaatsen

Ook de interessante etappeplaatsen onderweg hebben heel wat te bieden. In het bijzonder fotogenieke stadje Monschau, het prachtige kuuroord Gemünd en de mineraalwaterstad Gerolstein kom je ogen te kort. In in het bezoekerscentrum van Gerolstein kom je alles te weten over Gerolsteiner, de grootste mineraalwaterproducent van Duitsland. Manderscheid wordt gedomineerd door twee burchten die boven het stadje uittorenen. Bij Abtei Himmerod kun je een blik werpen in de imposante abdijkerk; de 12e-eeuwse basiliek van Kloster Steinfeld zie je al van ver liggen.

eifel-burchten-manderscheid
De burchten in Manderscheid © GesundLand Vulkaneifel – Dominik Ketz

3. Lekker dichtbij

Vanuit België is het niet ver naar de Eifel. Net over de Duitse grens begint de Eifel. Perfect dus ook voor een weekendje wandelen in het middelgebergte.

4. Een ruim aanbod aan arrangementen

Inmiddels biedt de Eifel 13 arrangementen rondom de Eifelsteig. Alles is mogelijk: van een 4-daags arrangement tot een 17-daagse wandeltrektocht waarin je alle 15 etappes loopt. Bij alle arrangementen wordt je bagage naar het volgende hotel gebracht; je overnacht in wandelvriendelijke hotels.

5. Wandelvriendelijke accommodatie

Langs de route liggen meer dan 50 hotels, vakantiewoningen, jeugdherbergen en campings die alles bieden wat een wandelaar belangrijk vindt: van een vroeg ontbijt tot bagagevervoer. Andere accommodaties die iets verder van de route liggen, bieden transfers naar de instappunten aan.

6. Legaal wild kamperen

Hou je van wild kamperen? Op een paar plekken kun je overnachten op een geheime trekkingplaats. Verscholen tussen de bomen staat een vlonder met plaats voor twee tentjes. Behalve een picknickbank en composttoilet vind je hier niets. Alleen maar natuur en rust.

7. Uitstekende kwaliteit is teamwork

De Eifelsteig is gecertificeerd als ‘Premiumwanderweg‘ door het ‘Deutsche Wanderinstitut’. Zo weet je zeker dat je kunt wandelen op perfect gemarkeerde routes in de mooie natuur. Niet voor niets hoort de Eifelsteig bij de ‘Top Trails of Germany’. Om ervoor te zorgen dat alles tip top in orde is, werkt Eifel Tourismus GmbH samen met veel verschillende partners. Onmisbaar zijn de 30 ‘Wegepaten’ van de Eifelverein die zich elk om een stukje van de Eifelsteig bekommeren.

duitsland-eifel-eifelsteeg
Dauner Maare: © Eifel Tourismus GmbH – Dominik Ketz

8. Wandelbus tussen Kall en Mirbach

Van medio april tot 27 oktober 2019 rijdt de ‘Wanderbus’ in de weekenden en op feestdagen tussen de etappes 5 en 7 van de Eifelsteig. Lijn 770 rijdt 4 x per dag en biedt zo goede mogelijkheden om terug te keren naar het beginpunt of om je etappe in te korten. Perfect voor een wandelweekend.

9. Volop dagtochten

De zogenaamde partnerwegen zijn wandelpaden links en rechts van de Eifelsteig. De meeste van deze paden zijn dagtochten met hetzelfde begin- en eindpunt, zoals de 5,4 km lange Manderscheider Burgenstieg, die perfect is om met kinderen te doen. Voor geoefende wandelaars vormt bijvoorbeeld het 26,2 km lange Vulcano-Pfad een pittige uitdaging.

10. Toekomstplannen

De wandelroute Eifelsteig is in 10 jaar tijd uitgegroeid tot een van de populairste
langeafstandswandelroutes van Duitsland. Toch zit men niet stil. In een recente wandelstudie staat dat een van de belangrijkste redenen om te gaan wandelen het verminderen van stress is. Het Eifelsteigteam is daarom al bezig met twee nieuwe verbeteringen. Naast het creëren van meer en bijzondere rustplekken, wordt aan kortere etappes gewerkt. Veel wandelaars vinden namelijk zo´n 15 km wandelen per dag veel relaxter.

Meer informatie: www.eifelsteig.de/nl/

© Tekst Stefaan Bailleur – Foto’s Eifel Tourismus Gmbh

8 reacties

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.